Otomatik mi, Manuel Vites mi?

Düz Vites ile Otomatik Vites Arasında Ne Fark Var. Hangisi Tercih etmeliyiz

Düz Vites ile Otomatik

Otomobil tutkunları arasındaki en önemli tartışma konularından biri, hangi vites çeşidinin daha rahat, iyi, pratik, seri, kısacası daha iyi olduğudur. 

Düz Vites ile Otomatik Vites Arasında Ne Fark Var?

 
Bu iki araç tipi arasındaki asıl fark, vites şanzımanının çalışma prensibidir. Düz viteste, sürücünün manuel olarak ayarladığı şekilde vites değiştirilirken otomatik viteste araç, hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak kendisi karar verir. Bu küçük fark, yakıt tüketimi, manevra kabiliyeti, güvenli sürüş, konfor gibi birçok konuda değişiklikleri beraberinde getirir.

Otomatik-manuel vites karşılaştırması yaparken her iki vites türünün avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurulmalıdır. Ardından hangi vites türü araba kullanmak beklentilerinizle örtüşüyorsa onu seçebilirsiniz.

Manuel Vites Araba Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Diğer adıyla manuel vitesli araçlar olan düz vitesli arabaların avantajlarından bahsederken aslında otomatik vites araçların dezavantajlarına değinmiş oluyoruz.

-Düz Vites Arabanın Maliyeti Daha Ucuz

 
Çalışma esnasında ve devir değişiminde daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyan otomatik vitesli arabalara göre düz vitesli araçlar daha az yakarlar. Yani düz vitesli arabalarda yakıt tüketimi daha azdır. Fakat otomatik vitesli araçlardaki gelişen teknoloji ile bu durum artık değişiyor. Hatta günümüzde düz vitese göre daha az yakan otomatik vites araba modelleri bile mevcut. Yine de henüz bu alanda düz vitesli araçlar genel olarak daha avantajlı.

Düz vitesli arabaların şanzıman ve parçaları otomatik vitesli araçlara göre daha ucuzdur. Otomatik şanzımanlı araçlar bozulduğunda oluşan masraf, bu nedenle düz viteslilere göre genellikle çok daha fazla olur.

Düz vitesli arabaların aksine otomatik vitesli arabaların arızalanma nedenleri çok çeşitli ve bazen de maliyetli olabilir. Şanzıman yağının eksilmesi, bakımının düzenli yapılmaması, orijinal olmayan yedek parçaların kullanılması gibi birçok neden bulunur. Bu da maliyetlerin artmasını beraberinde getirir.

Pratik kullanım sunması, daha yeni bir motor teknolojisine sahip olması gibi nedenler eklenince otomatik vitesli araçlar, düz vitesli araçlarla kıyaslanınca daha yüksek fiyatlara satılıyor. Öyle ki aynı markanın aynı modelinin farklı şanzıman tipleri arasında bile hissedilir oranda fiyat farkı olabiliyor.

-Usta Sürücüler Manuel Vitesi Tercih Ediyorlar. Peki Neden?

Düz vitesli araçlarda hakimiyet tamamen sürücüdedir. Bu da birçok sürücüye göre gerçek araba kullanma keyfi demektir. Çünkü otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri için gereken süre daha fazladır. Manuel vitesli arabalarda ise istediğiniz zaman vitesi değiştirmeniz mümkün. Bu da motordan yüksek performans almak isteyen sürücülerin düz vitesli otomobilleri daha çok tercih etmesini sağlıyor.

Manuel vitesli otomobiller hızlı devir alırlar demiştik. Günümüzde gelişen otomatik vites teknolojisi ile bu açık büyük ölçüde kapanmış olsa da hala pek çok düz vites araç, vites değişimine daha hızlı uyum sağlayarak daha hızlı devir almakta.

Kısacası manuel vitesli arabalar daha hızlı vites geçişi sağlar ve böylece motordan daha güçlü performans elde edilebilir. Bu da araba kullanmayı bir gereklilik olarak değil de sevdikleri bir hobi olarak kullananlar için tercih sebebidir. Ayrıca uygun yollarda yüksek hızda araba kullanmak isteyenler de bu gruba dahil edilebilir.

Otomatik Vitesin Düz Vites Araçlara Göre Avantajları ve Dezavantajları

-Otomatik Vites Teknolojisi Gelişiyor

Otomatik vites araçların genel olarak maliyetinin daha yüksek olduğu doğru. Ancak son yıllarda manuel vites teknolojileri geliştiği gibi otomatik vites konusunda da büyük atılımlar yapılıyor.

Otomatik vites teknolojilerinde son yıllarda yaşanan gelişim ve değişime örnek olarak Nissan araçlarda kullanılan X-Tronic şanzıman ele alınabilir. CVT şanzıman mantığındaki bu sistem, sabit vites değeri yerine sürekli değişken oranlı vites anlayışına sahip. 1. ya da 5. vites yerine yol ve sürüş şartlarına göre vitesi ayarlıyor, değerler arasında sürekli geziyor. Kesintisiz aktarım ile gücü maksimum değerde tutarak yüksek performans sağladığı gibi yakıt tüketimini de dengeliyor, hatta bu alanda tasarruf bile sağlıyor.

Ayrıca araç kullanımı ve tecrübeyle ilgili olarak da yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Çünkü araba kullanmayı yeni öğrenmiş kişiler genellikle manuel şanzımanda vites geçişini ideal zamanda yapmayı başaramadıkları için motor yüksek devirlerde çalışır. Bu da düz vitesli araçlarda daha çok yakıt tüketilmesini beraberinde getirir. Yeni nesil otomatik vites teknolojileri ise bu tip durumlarda vites değerini sabit tutmayıp ihtiyaca ve yola göre sürekli değiştirdiği için motor yüksek devirlerde kullanılmaz. Böylece otomatik vitesin otomatik olarak yakıt tüketimini düşürdüğü söylenebilir.

-Konforu Sevenlerin ve Acemilerin Tercihi: Otomatik Vites

 
Otomatik vitesle çalışan bir aracın en önemli avantajı, trafikte sunduğu konfordur. Vites değişimi ve debriyaj kullanımı olmadan sadece direksiyona ve yola odaklanarak saatlerce yorulmadan trafikte araç kullanmanıza olanak tanır. Debriyaj ve vites değişimine odaklanmak zorunda kalmadığınız için trafiğe, yola, işaretlere ve levhalara çok daha iyi konsantre olabilirsiniz.

Araba kullanmaya yeni başlayanların daha hızlı adapte o

labildiği bir yapıya sahiptir. Çünkü ilk kez araba kullanan birine debriyaj-fren-gaz üçlüsü ve aracın aldığı devire göre vites değiştirme konusu biraz karmaşık gelebilir. Eğer İstanbul gibi trafiğin çok yoğun olduğu bir şehirde yaşıyor ve aracınızı daha çok şehir içi kullanım amacıyla almayı düşünüyorsanız otomatik vitesli ikinci el araçlar sizin için en konforlu seçim olacaktır.

Sizin Tercihiniz Hangisi? 

Çevresel, bütçesel ve kişisel faktörleri göz önünde bulundurun. Yukarıda hangi durumlarda otomatik vitesin, hangi durumlarda da manuel vitesin avantajlı olduğunu anlattık ve ülkelerin ihtiyaca ve alışkanlıklara göre tercihini paylaştık. Hala kararsızsanız aşağıdaki soruları kendinize sorarak vites seçimine karar verebilirsiniz:

  • Araç satın alırken fiyatı sizin için ne kadar önemli?
  • Çevre kirliliğine duyarlı mısınız?
  • Yaşadığınız şehrin trafiği sizi ne kadar etkiliyor?
  • Acemi mi sürücü müsünüz, yoksa usta sürücü mü?
  • Yüksek performans mı, düşük yakıt tüketimi mi arıyorsunuz?
  • Trafikte sık sık vites değiştirmek mi, bunun kontrolünü motorun kendisine mi bırakmak istersiniz?
duz-vites-mi-otomatik-vites-mi-almalisin