“Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye” sözün hikayesi

Geçti borun pazarı sür eşeğini Niğde’ye ne anlama gelmektedir.

Geçti borun pazarı sür

Bu deyim “İş işten geçti artık, fırsatı kaçırdın” anlamında kullanılmaktadır.

Niğde’nin Bor ilçesi Niğde’ye 15 kilometre uzaklıkta bir ilçedir. Bor ilçesinde her hafta salı günleri pazar kurulurdu. Bu pazar her hafta çok kalabalık ve çok canlı olurmuş. Çevre köylerden herkes, her türlü malını getirip bu pazarda satabilirmiş.

“Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye” deyiminin hikayesi şöyle anlatılır;

Adamın biri salı günü pazara gelmek için erkenden yola çıkmış. Yolda bir su başında mola vermiş. “Biraz dinlenip, eşeğimi de otlatayım” demiş. Eşeğini suladıktan sonra, uzunca bir iple kenardaki bir ağaca bağlamış. Kendisi de başka bir ağacın altına oturup nefeslenmek istemiş. Fakat sabah erken kalktığı için, oracıkta sızıp, derin bir uykuya dalmış. Neden sonra uyandığı vakit, güneşin iyice tepeye vardığını görmüş. Panikleyip hemen eşeğine atlamış ve aceleyle yola çıkmış. Zavallı eşek hem yükü, hem de adamı taşıdığı için yavaş ilerliyormuş. Bu köylü böyle telaşla ilerlerken bir de bakmış ki ilerden kendi köylüleri evlerine dönmekteler. Az sonra yan yana geldiklerinde köylüler işi anlamışlar, komşularına gülüp: 

“Yahu sen ne yaptın” “Bor’un pazarı geçti; sür eşeğini Niğde’ye. demişler,

Bu öykü dillerde geze geze meşhur olmuş ve kaçan fırsatları anlatmak için “Geçti Borun pazarı, sür eşeğini Niğdeye” sözü söylenir olmuş.

Niğde’nin bor ilçesindeki pazarlarda malların ucuz olması ve erkenden tükenmesinden dolayı geç kalana söylenen söz. Sonradan iş işten geçti anlamına gelen ata sözü olmuştur.