Araç Koltukları Nasıl Temizlenir?

Arabanın koltuğu nasıl temizlenir

Arabanın koltuğu nasıl temizlenir

Araç bakımı kadar temizliği de sık sık gündeminizde olabilen bir konu. Üstelik kimi zaman seçtiğiniz döşemenin kumaşı, rengi ya da dokusu gibi farklı birçok etken, araç temizliği konusunda hayatınızı kolaylaştırabilirken tam tersi şekilde işleri oldukça zorlaştırmayı da başarabiliyorlar. Bu nedenle otomobilinizin mevcut şartlarını gözeterek araç temizliğiniz ile ilgili rutininizi ve yöntemlerinizi belirleyebilirsiniz. Bunların dışında her tip araç için geçerli kurallara göz atarak en etkili temizlik yöntemini belirleyebilir ve bu rutini daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Kirliliğe Sebep Olan Etkenler

İş sebebiyle çok sık seyahat ediyor ve neredeyse tüm zamanınızı yolda geçiriyorsunuz. Sizin kadar, aracınız da bu tempoya ayak uydurmakta zorlanıyor olabilir. Hangi mevsimde olursanız olun, uzun yol sürüşü ve özellikle arazi yolculukları, aracınızın normalden daha fazla kirlenmesine sebep olabilir. Tozlanma ve lekelenme, çok kısa sürelerde, farkında olmayacağınız şekilde gerçekleşebilir. Bu gibi durumları önlemek kadar, hızla ortadan kaldırmak da önemli.

Dikkat Edilecek Noktalar

Aracınızın koltuğunu temizleme yöntemi, koltuğun kumaşına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle araç kılavuzunuzu detaylı bir biçimde inceleyerek hangi temizleme işleminin otomobilinizin döşemesi için yararlı olacağı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız temizlik malzemelerini de detaylı olarak inceleyerek döşemenize herhangi bir zarar verip vermeyeceğinden emin olmalısınız. Bunun için de kullanacağınız malzemeyi, işlem yapacağınız döşeme hangi tarzda olursa olsun, döşemenin küçük bir bölümüne uygulayarak malzemeyi deneyebilirsiniz. Eğer herhangi bir reaksiyonla karşılaşmazsanız gönül rahatlığıyla ilgili malzeme ya da malzemeleri kullanabilirsiniz.

Eviniz için kullandığınız temizlik malzemeleri, otomobil temizliği için pek de uygun olmayabilir. Çünkü otomobilinizdeki yüzey ve dokular, evde kullanılanlar ile benzer özellik göstermez. Buna ek olarak, araç kabinleri evlere göre çok daha dar alanlara sahip olduklarından, ev temizlik malzemelerinin kimyasal yapıları sağlığınızı tehdit edebilir. Her ne kadar ilk uygulamalarda, bu malzemelerle başarılı sonuç alıyormuş gibi görülse de uzun vadede yıpranmalara ve kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.

Bu nedenle araç temizliğiniz için mutlaka oto temizlik malzemeleri kullandığınızdan emin olun ve malzemeleri yüzeylere uygulamadan önce mutlaka test etmeyi unutmayın. Gelelim en yaygın iki döşeme tipi için temizlik yöntemlerine…

Kumaş Koltuk Temizliği

Eğer araç döşemeniz kumaş özellikliyse bir miktar çamaşır deterjanı, iki adet kova, havlu, sünger, fırça ve elektrik süpürgesi temizlik için yeterli olacaktır. Temizliğe başlamadan önce araç içinde bulunan tüm eşyaları boşaltın ve ilk adım olarak elektrik süpürgesiyle döşemelerin tozunu alın. Böylece döşemeler üzerindeki tüy, kırıntı ve toz gibi ilk aşama kirleri ortadan kaldırarak ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Daha sonra bir kovayı soğuk su, ikinci kovayı ise sıcak su ile doldurun ve kullanıma hazır hale getirin.

Sıcak su bulunan kovaya kullanacağınız temizlik malzemesini ekleyin ve bu karışıma süngerinizi batırarak iyice sıktıktan sonra döşemelerinizi ovmaya başlayın. Çok yoğun lekeler olmadıkça fazla kuvvet uygulamaktan kaçının. Nemli sünger ile koltuklarınızı iyice sildikten sonra soğuk suya batırdığınız bir havlu yardımı ile tekrar silin. Bu şekilde koltuktaki deterjan kalıntılarını ve kirleri kalıcı olarak çıkartabilirsiniz. Temizlemeye koltuğun önce sırt kısmından başlayın ve oturduğunuz kısma doğru devam edin. Daha etkili sonuç almak için fırça yardımıyla temizlemeyi de tercih edebilirsiniz. Daha sonra aynı bölgeyi bu kez deterjansız olan nemli süngerle tekrar geçin. Daha sonra aracınızı hava alacak şekilde kurumaya bırakabilirsiniz. Su çekebilen, halı temizleme makinesi gibi bir cihazın yardımıyla aynı bölgenin üzerinden tekrar geçmek, daha hızlı sonuç almanızı sağlar. Araç kuruduktan sonra tekrar fırça uçlu süpürgeyle aracın içini temizleyerek mükemmel sonuca ulaşmanız mümkün.

Döşemelerinizin kuruduğundan mutlaka emin olun. Eğer döşemeleriniz ıslak kalırsa yüzeyde lekeler oluşabilir ve döşemeleriniz çok daha kirli görünebilir. Bu nedenle halı yıkama makinesini kullanmaya özen gösterin. Kesin sonuç için de saç kurutma makinesi ya da sıcak hava veren ısıtıcıları kullanabilirsiniz. Temizliğinizin uzun ömürlü olması için kumaş koruyucu ürünler ile yüzeyi koruma altına almanızda da fayda var.

Deri Koltuk Temizliği

Diğer döşemelerden farklı olarak deri koltuk temizliği çok daha zahmetlidir ve temizleme aşamasında özen ister. Bu tip döşemeler için elektrik süpürgenizden yardım almayı deneyin. Ne kadar sık temizlik yaparsanız narin bir yapıya sahip bu kumaşlara müdahale etme ihtiyacınız da o kadar azalır. Eğer elektrik süpürgesi dışında, lekeler ya da koku için derinlemesine bir temizlik yapmak isterseniz de yalnızca deri döşemeler için üretilen oto temizlik ürünlerini kullanmayı tercih etmelisiniz. Temizlik yapmadan önce aracınızın güneşten korunan, gölge ve serin bir yerde bulunduğundan emin olun. Çünkü deri döşemelerin temizliğinin yapılabilmesi için döşemenin soğuk olması gerekiyor.

İlk adımda yine aracınızın tamamını elektrik süpürgesiyle temizleyin. Aracın tüm yüzeylerini temizledikten sonra döşemelere geçin. Tercih ettiğiniz döşeme temizleyicisini, kullanma talimatında yazan miktarda ve sprey yardımıyla araç koltuklarınıza uygulayın. Uygulama işlemi için güderi ya da mikrofiber bezden yardım alabilirsiniz. Bu bezlerin dokusu, ilgili temizleyicinin daha rahat şekilde yayılmasını sağlayacaktır. Eğer yalnızca lekeleri değil, döşeme diplerinde biriken kirleri temizlemek isterseniz de aynı malzemeyi yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla yayabilirsiniz. Yine döşemeye karşı hassas davranmaya özen gösterin. Temizleyicinin tamamen yayıldığından emin olduktan sonra, döşemelerinizi kurumaya bırakabilirsiniz. Deri döşemeler için ayda bir kez mutlaka deri bakım kremi uygulamayı da ihmal etmemelisiniz.