Hangi Aşıyı Vurunmalıyız ? Sinovac mı Biontech mi ?

Dünya’da tam aşılanma son hızıyla devam ediyor. Türkiye’de ise milyonlarca insanın aşılanması tamamlandı.

Dünya'da tam aşılanma son

Dünya’da tam aşılanma son hızıyla devam ediyor. Türkiye’de ise milyonlarca insanın aşılanması tamamlandı.

covid19 aşı

Türkiye’de toplam 31 milyon üzerinde doz aşı yapıldı. Türkiye’de iki türlü aşılama devam ediyor. Sinovac mı Biontech mi aşısından hangisini olmalıyız ?

Sinovac Aşısı

Çin’de üretilen Sinovac şirketinin aşısı CoronaVac inaktive bir aşıdır, 14 gün arayla iki kez uygulanmaktadır. Virüsün çoğaltılması ve sonrasında etkisiz hale getirilmesi ile üretilen cansız, tam virus aşısıdır. Ölü virusla karşılaşan bağışıklık sistemi bunu gerçek bir tehdit olarak algılar ve virüsü tanır. Böylece antikor ve diğer koruyucu mekanizmaları harekete geçirir. Sinovac aşısı buzdolabında eksi 80 derece’de saklanabilmektedir. Türkiye’de yüzde 91,25 oranında başarı sağlandı. İnaktif aşıdır.

Biontech Aşısı

BioNTech aşısı ilk olarak Almaya’da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer’in birlikte geliştirdiği aşıda yüzde 95 başarı oranı yakalandı. 28 gün arayla 16 yaş üzeri vatandaşlara iki kez uygulanmaktadır. BioNTech-Pfizer aşısının ise eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. mRNA aşısıdır.

Biontech COVID-19 aşısı, virüsün birçok varyantına karşı güvenlidir ve etkisini göstermektedir. 

İki Aşının da Yan Etkileri benzerdir :

Enjeksiyon yapılan yerde ağrı, Cilt Reaksiyonları, Yorgunluk ve Baş ve Kas Ağrısı

Uzmanlar : Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla” dedi.

Aşıdan sonra ortaya çıkan ateşe karşı bol sıvı, özellikle su tüketilmesi gerekir.

Aşı sıranız geldiğinde mutlaka aşınızı olmalısınız. E-Nabız sisteminden E-Devlet şifrenizle sıranızı kontrol edip, randevu alabilirsiniz.