Uyuzmusunuz ? Uyuzluk Belirtileri

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır ?

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Uyuz hastalığı nasıl

Uyuzluk belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı nasıl anlaşılır ?

Uyuzun belirtisi olarak geceleri şiddeti artan yoğun kaşıntıdır. Uyuz hastalığı, tüm dünyada yaygın olarak görülen cilt hastalıklarından biridir. Türkiye’de uyuz hastalığı yüzde otuzlara ulaşmış durumdadır.

İnsanlarda görülen uyuz vakaları ise tedavi edilmediğinde hastalığın yol açtığı belirtiler artar, zaman içinde kaşıntıya bağlı olarak cilt yaraları oluşur. 

Hastalık, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Hastalığın etkeni olan uyuza yol açan akarının ten temasının yanı sıra ortak kullanılan havlu, çarşaf, kıyafet ve yatak gibi ürünlerin ortak kullanılması kişiden kişiye bulaşır. Bunun temel sebebi uyuza yol açan akarın, vücut dışında 24 ila 48 saat kadar yaşayabilmesidir. Uyuz hastalığının bulaşmasının kişisel hijyen ile alakası bulunmaz. Öyle ki akar, yalnızca tokalaşmak ve sarılmak gibi günlük eylemler sırasında da bulaşabilir. Bu nedenle, hastalık aile bireyleri başta olmak üzere aynı evi paylaşan insanlar arasında, askeri kışlalar, hastaneler ve bakım evi gibi alanlarda hızla yayılır.

uyuz belirtileri nedir
uyuz belirtileri nedir

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığının karakteristik belirtileri, kaşıntı ve cilt yüzeyinde kızarıklık oluşumudur. 

Kaşıntı, parmak araları başta olmak üzere, el, ayak, bilek, dirsek, göbek, bel, kalça, koltuk altı bölgelerindedir. Kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgede şiddetli kaşıntı görülebilir. Çocuklarda ise yüz, kulağın arka kısmı, ayağın alt bölgesi ve avuç içi gibi bölgelerde kaşıntıya neden olabilir. 

Uyuz Hastalığı Belirtileri

Uyuza neden olan akarın açtığı tüneller cilt yüzeyinden çıplak gözle görülebilir nitelikte olabilir. 

Gece saatlerinde şiddetlenen kaşıntı hissine bağlı olarak cilt tahriş olur ve bu da farklı cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. 

Uyuz hastalığında sık görülen belirtilerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Cilt yüzeyinde, uzunluğu 1 ila 10 mm. boyutunda renkli çizgiler,

Ciltte içi sıvı dolu lezyonların varlığı,

Tünellerin uç kısımlarında siyah noktayı andıran görünümlerin oluşması,

Sıcak duş sırasında kaşıntı şiddetinde artış görülmesi,

Kızarıklık,

Döküntü.

Uyuz Hastalığından Korunma

Bunlardan biri uyuz olduğu bilinen kişiye direkt temasın önlenmesidir. Aynı evde yaşayan kişilerin korunması için ise havlu, çarşaf ve kıyafet gibi ürünler 50 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkanmalıdır.

Yatak, halı, kilim gibi ürünler, süpürülmeli ve süpürgenin toz haznesi mutlaka detaylı olarak temizlenmelidir. 

Uyuz hastalığı, henüz kişide belirtilere yol açmadan bir diğer kişiye bulaşabildiğinden, uyuz hastalığından korunmak, bazı

Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.

Ayrıca merak edilen konulardan biri de evcil hayvanlardan uyuz bulaşıp bulaşmadığı konusudur. Evcil hayvanlar insanlara uyuz bulaştırmaz.