Ateist, Deist Kimlere Denir ?

Tektanrıcılık 4000 yıl kadar önce eş zamanlı olarak Mısır, Babil ve Hint toplumlarında ortaya çıkmaya başladı.

Tektanrıcılık 4000 yıl kadar

Tektanrıcılık 4000 yıl kadar önce eş zamanlı olarak Mısır, Babil ve Hint toplumlarında ortaya çıkmaya başladı.

Hz. Âdem`den (as) sonra, zamanın ilerlemesiyle bazı insanlar çeşitli inançlara saplanmaya başlamışlardır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed 610 yılında 40 yaşına geldiği zaman Peygamberlikle görevlendirilmesi suretiyle İslamiyet’i yaymaya başladı.

Dünyanın oluşumundan günümüze kadar bir çok dini inançlar ve bir çok peygamberler gelmiştir.

Son zamanlarda Dünyada ve Türkiye’de özellikle gençler arasında inançsızlık artmaya başladı. Allah’a veya dinlere olan inanç azalmaya başladı.

inançsızlar bir kaç kategoriye ayrılmaktadır.

Deizm, ateizm, agnostizm, panteizm ve materyalizm gibi farklı kategorileri inceleyeceğiz.

DEİZM

Bir tanrının varlğına ve bir yaratıcı fikrine inanmak ancak bu tanrının semavi dinlerin tanrılarından veya mitolojik başka dinlerdeki tanrılardan farklı olduğunu düşünmektir. Desitler dinlere inanmamaktadır.

ATEİZM

Herhangi bir tanrı yada dine inanmamaktır.

Ateistler sadece semavi dinlerin tanrılarına değil insanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış binlerce tanrının hiçbirine inanma ihtiyacı duymayan ve hiçbir inanç grubuna mensup olmayan kişilerdir.

AGNOSTİZM

Agnostizm tanrı ve dinlerin varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini ileri sürer ve bu nedenle daima şüphe ve sorgulama içinde olma halidir. 

PANDEİZM

Doğanın tanrı ile aynı olgu olduğunu düşünürler. Doğanın ve evrenin içinde varolan herşeyin tanrının bir parçası olduğunu varsayarlar. Doğa tanrı, tanrı da doğadır, derler.

MATERYALİZM

Bilinç de dahil olmak üzere evrendeki herşeyin maddeden oluştuğunu ve herşeyin maddelerin etkileşimine dayalı olduğunu öne süren ve bu bakımdan ateist dünya görüşünü içinde barındıran ancak ateizmden daha kapsamlı olan bir felsefedir.