Araç Muayenesi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

TÜVTÜRK araç sahiplerinin doğru bilgilenmesi için periyodik araç muayenesi süreci ile ilgili 2019’da kuruma en çok sorulan 10 soruya yanıt verdi.

TÜVTÜRK araç sahiplerinin doğru

TÜVTÜRK araç sahiplerinin doğru bilgilenmesi için periyodik araç muayenesi süreci ile ilgili 2019’da kuruma en çok sorulan 10 soruya yanıt verdi.

tuvturk_istasyonu-kayseri

TÜVTÜRK Türkiye genelindeki araç sahiplerinin, araç muayene hizmeti ile ilgili kendilerine en çok yöneltilen 10 soruyu açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, araç sahiplerinin araç muayenesi ile ilgili doğru ve eksiksiz bilgilenmesinin çok önemli olduğunun altı çizildi.

TÜVTÜRK’e göre geçen yıl müşteri hizmetleri başta olmak üzere, istasyonlarda ve bilgi noktalarında cevabı aranan 10 soru ve cevapları aşağıda yer aldı.

1. Araç muayenesi için randevu almak ücretli mi?

Araç muayenesi ile ilgili randevular TÜVTÜRK’ün 0850 222 88 88 numaralı Çağrı Merkezi’nden ve www.tuvturk.com.tr internet sitesinden ücretsiz olarak alınmaktadır. Lütfen sizden randevu bedeli isteyen sitelere ve çağrı merkezlerine itibar etmeyiniz. Randevu alırken ruhsatınızı yanınızda bulundurmanız gerektiğini unutmayınız.

2. Aracımı ben değil de başka birisi muayeneye getirebilir mi?

Kurallara göre bir kişi bir ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığı sadece iki şahıs iki de şirket aracı getirebilmektedir. Daha fazla araç için vekâletname istenmektedir. Ruhsat sahibi araç getirilmesi ile ilgili sınırlandırma yoktur. Diğer detaylar ile ilgili bilgileri www.tuvturk.com.tr internet sitesinden alabilirsiniz.

3. Aracıma ait borcun olması, trafik sigortasının olmaması muayeneye gelmeye engel midir?

Muayene hizmeti öncesi MTV Borcu, Trafik Para Cezası, OGS/HGS Geçiş Ücreti Cezası ve Trafik Sigortası sorgulamaları yapılır. Sorgulama sonucu borç olması durumunda muayene işlemleri yapılamaz.

4. Cam filmi muayeneden geçer mi?

Periyodik muayenelerde cam filmi “Hafif Kusur” olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçlar başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneden geçmekte ancak hafif kusurların da giderilmesi beklenmektedir. Bir araçta cam filmi olması muayeneden geçmesine engel değildir.

5. Plakamda vida var, muayeneden geçer miyim?

Yasalar gereği ülkemizde araç plakası basımında tek yetkili kurum, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) olarak belirlenmiştir. TŞOF’un bu yetki ile bastığı plakalar standart plaka olarak kabul edilmektedir. Mühürlü ve hologramlı olsa bile yetkili kurum tarafından basıldıktan sonra, plakanın folyo veya camla kapatılması, plaka üzerinde karakterlerin bulunduğu alana çivi ve vida takılarak plakanın okunmasını engelleyen müdahalelerde bulunulması, ağır kusur olarak değerlendirilmekte ve bu araçlar muayeneden kalmaktadır. Detaylı bilgiye www.tuvturk.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

6. Ön camda küçük bir hasar var. Muayeneden geçebilir miyim?

Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyecek derecedeki büyük çatlak, kırık, ağır hasarlar ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Görüşü engellemeyen küçük hasarlar hafif kusur olarak değerlendirilir.

7. Bir önceki muayeneden aracım geçti, aynı araç bu sene kaldı. Neden?

Araç muayene sürecinde, araçta kontrol edilen aydınlatma, lastik, fren gibi aksamlar, sürekli kullanılan ve zaman içinde yıpranabilen aksamlardır. Araç muayenesi sırasında bu aksamların o anlık kontrolleri gerçekleştirilir. Zaman içinde bu aksamlarda gerçekleşen doğal yıpranmalar, aracınızın muayeneden kalmasına neden olabilecektir. Bu nedenle araç sahiplerine, hem trafikte kendi güvenlikleri hem de diğer araçların güvenliği için araçlarındaki aksamları sürekli kontrol etmelerini ve periyodik muayenelerini aksatmamalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kusurlar tablosu belirli dönemlerde güncellenmektedir. Bu sebeple bir önceki muayenede aracınızda kusur karşılığı olmayan durumlar bu sene kusur olarak görülebilmektedir.

8. LPG’li araçlar için gaz sızdırmazlık raporuna ihtiyaç var mı?

LPG’li bir aracın muayenesi durumunda Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmemektedir. LPG/CNG yeni takıldığı zaman Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile Tadilat Projesi ve hesapları talep edilmektedir. Proje tarihi 01.01.2018 dahil ve sonrası yapılan tüm tadilatlar için egzoz gazı emisyon ölçüm tarihi geçerlilik süresi olsa dahi proje tarihinden sonra yapılmış geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü olmalıdır. LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ile ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.

9. Ruhsatımda (Motorlu araç trafik belgesinde) araç muayene sürelerinin olduğu bölümde yer kalmadı. Ruhsatımı yenilemem gerekir mi?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliğe istinaden, 01.07.2017 tarihinden itibaren “Motorlu Araç Trafik Belgesi” uygulamadan kalkmış olup, muayenesi onaylanan araçların muayene geçerlilik süreleri, sadece araç muayene raporunda yer alacaktır. Bu nedenle ruhsat (Motorlu araç trafik belgesi) yenilemeye gerek bulunmamaktadır. Aracın son periyodik muayenesi trafik belgesi üzerinde onaylandıysa trafik belgesini muayene anında ibraz etmenizi tavsiye ederiz.

10- Aracımda bazı değişiklikler yaptım. Benim aracım muayeneden geçer mi?
Araçta yapılan değişiklikler AİTM (Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği) kapsamında bir tadilatsa buna uygun olarak tadilatının yapılması gerekmektedir. TSE onaylı geçerli bir tadilat projesi ile gelmeyen araçların muayenesi ağır kusurla sonuçlanır. Koltuk kılıfının eskimesinden dolayı değiştirilmesi, periyodik bakım sırasında buji, balata gibi parçaların değişimi, aracın teknik özelliğini değiştirmeyen yedek parça değişimleri tadilat değildir.

Ayrıca TÜVTÜRK, son günlerde yanıltıcı internet siteleri ve çağrı merkezleri aracılığıyla, ücretsiz olarak sunulan randevu hizmeti için ücret talep eden kişilere karşı vatandaşları uyardı. Kurumdan yapılan açıklamada; “Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denetiminde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olarak, araç muayene hizmeti randevuları www.tuvturk.com.tr internet adresimiz ve 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezimizden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak verilmektedir” ifadesi kullanıldı.