Kara Para Nasıl Aklanır ?

Kara para aklama nasıl yapılıyor ? Kara para aklama cezası nedir ? Ayrıntılar web sitemizde.

Kara para aklama nasıl

Bir çok fenomenin iddialara göre kara para aklayarak ile zengin olmasından sonra bir çok vatandaşlar kara paranın nasıl aklandığı merak etmeye başladı.

Yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen paranın yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterilerek sistem içine dahil edilmesine kara para aklama denir. 

Örneğin restoran, güzellik merkezi, otel vs. işletmeler açıp bu işletmeler sürekli çalışıyormuş gibi fatura keserek yasadışı gelirleri aklamak, en yaygın yöntemlerdir.

Mali Suçları Araştırma Kurulu, (MASAK) Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan bir finansal istihbarat birimi her yatırdığınız yüksek miktarda parayı inceleyerek sizden nasıl elde ettiğinize dair belgeler ister.

Bankaya yatırılan yüklü bir miktarda para yatırmak için nasıl elde ettiğinizi ispat etmek zorundasınız. Uyuşturucu ticareti yapanlar, kaçak alkol satanlar, kaçak malzeme getirenler, kaçak silah ve yasa dışı bahis sistemlerinden elde ettikleri nakit gelirleri bankaya yatırmak için bir çok yöntem kullanır.

Kara para aklama yöntemleri

Yüksek tutarda parayı eş dosta bölerek bankaya yatırılarak para aklama işlemi yapılabiliyor.

Restoran, güzellik merkezi, otel vs. işletmeler açıp yasa dışı elde edilen parayı legal hale getirmek için naylon fatura keserek ve bir miktar vergi yatırarak bankaya yatırıyorlar.

En Sık Kullanılan Kara Para Aklama Yöntemleri Nelerdir?
Sınırsız sayıda yöntem bulunmasına karşılık en sık kullanılan kara para aklama yöntemleri arasında;

  • Fonların ülke dışına çıkarılması
  • İnternet bankacılığı
  • Şirinler yöntemi

Şirinler yöntemi, suç gelirlerinin veya yaygın adı ile kara paranın dikkat çekmemek için küçük parçalara bölünerek farklı kişiler tarafından finans sistemine sokulmasıdır.

  • Hayali ticaret
  • Parçalama yöntemi
  • Kağıt üstünde kurulan hayali şirketler
  • Kumarhane ve gazinolar gösterilebilir.

1996 yılında kurulan MASAK, suç gelirlerinin aklanması ve güvenli bir toplum oluşturma çabalarında etkili görevler üstlenir. Uygulamanın tespiti için elde ettiği bilgileri en hızlı şekilde değerlendiren, en iyi şekilde analiz eden ve sonuçları ilgili birimlere ileten kurum, Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

TCK m. 282/4’te düzenlenen ağırlaştırıcı nedenin söz konusu olabilmesi için örgütün suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunun hareketlerine başlanmış olmalıdır. Örgütlü kara para aklama suçunun cezası; 6 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 40 bin güne kadar adli para cezasıdır.