Soğuk Havalarda Araba Nasıl Çalıştırılır

Aracımızı özellikle sabahları soğuk havalarda çalıştırırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir.

Aracımızı özellikle sabahları soğuk

Kasım ayının bitmesi üzerine soğuk havalar gelmeye başladı. Kayseri ve tüm Türkiye’de artık havalar eksinin altına düşmeye başladı. Aracımızı özellikle sabahları soğuk havalarda çalıştırırken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir.

Soğuk havalarda aracını çalıştıramayanların “donmuş araç” olarak tabir ettiği ve kış geldiğinde araç çalıştırmanın adeta eziyete dönüştüğü durumlarla karşılaşmamanız için aracınızın kış bakımını yapmalı, doğru motor yağını kullanmalı ve marşa bastığınız andan itibaren aracınızı doğru şekilde çalıştırmayı öğrenmelisiniz. Örneğin; aracınızı maksimum 3 dakika kadar rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basmalısınız. Eğer aracınızı soğuk havalarda her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi gün içinde park halindeyken bu çalıştırmayı mutlaka yapmalısınız. Böylece motorda donmalar olmayacak ve aracınızla hareket etmek istediğinizde çalışmama durumu ile karşılaşmayacaksınız.

Soğuk havalarda aracınızı çalıştırmak için, doğru yere doğru şekilde park etmeli, periyodik bakımları ihmal etmemeli ve motor altında ateş yakma ya da araca sıcak su dökme gibi kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz.

Aracınızı Doğru Yere Doğru Şekilde Park Edin

Soğuk havalarda aracınızı daha kolay çalıştırmak için size basit bir önerimiz var. Eğer aracınızı güneş ışığı alan yani güney yönüne doğru ve rüzgar almayan bir yere park ederseniz aracınız daha kolay çalışacaktır. Çünkü bu sayede araç mekaniğindeki su ve yağ gibi sıvılar donmayacaktır. Oysa kuzeyde kalan bir araç daha çabuk soğur ve içindeki sıvılar hızlı bir şekilde donar.

Periyodik Bakımları İhmal Etmeyin

Soğuk hava araçların çalışma şartlarını güçleştirir. Bu nedenle aracınızın kış bakımını ihmal etmemeniz gerekir. Araç kış bakımı yaparken mutlaka antifriz kullanmak gerekir. Bunun nedeni motor soğutma suyunun soğuk havalarda donma ihtimalidir. Eğer soğutma suyu donarsa ya da aşırı soğursa motor çalışmaz, motor çalıştığında ise sürtünen parçalarda aşınmalar meydana gelebilir. Soğutma suyu içine eklenen eksi 40 dereceye kadar soğuktan koruma özelliği bulunan antifriz sayesinde bu sorunun önüne geçilebilmektedir. Ayrıca fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, araçtaki tüm mekanizmalar gözden geçirilerek, motor sistemi kış mevsimine uygun hale getirilmelidir.

Öneri: Soğuk havalarda akışkanlığı yüksek olan ve donmalara karşı dayanıklı sentetik yağ kullanabilirsiniz.

Bunlara Mutlaka Dikkat Etmeliyiz

  • Çok soğuk havalarda araçların günde birkaç kez 10’ar dakikalık periyotlar halinde çalıştırılması,
  • Arabaların tamamının ya da en azından kaput kısmının örtüyle örtülmesi,
  • Radyatörün önüne karton, gazete veya ısı yalıtım levhası gibi bir madde konularak soğuk hava ile temasının kesilmesi,
  • Motor soğutma sularına antifriz ilavesi yapılması ve motor yağı olarak kış koşulları için özel olarak üretilen “W” kodlu ürünler kullanılması tavsiye ediliyor.
  • Bunlara ilave olarak motorların üzerine kaynar su dökmekten kesinlikle kaçınılması ve buzları çözmek amacıyla araç altında ateş yakmak gibi yöntemlere başvurulmaması gerekiyor.

AYRICA :

Aracınızın camları buğulandıysa, buğu çözücü sistemi devreye sokun ve görüş alanınızın genişlemesini bekleyin. Aracınızda bu sistem yoksa buğu önleyici spreylerden kullanabilirsiniz. Buğu çözülmeden yola çıkmayın.

Yola çıkmadan önce camlarda ve yan aynalarda biriken kar tabakasını temizleyin. Buz tabakasını temizlemek için asla sıcak su kullanmayın. Bu, camlarda çatlamalara ve kaportada eğrilmelere neden olabilir. Aracınızın iç ısıtmasını açtığınızda camdaki bu tabakası zamanla çözülecektir.

Aracınız çalışmıyorsa donmayı çözmek için araç altında asla ateş yakmayın. Bu, motorun iç yapısına zarar verebileceği gibi yangınlara da neden olabilir.

Aracınız çalışmıyorsa donmayı çözmek için motora sıcak su dökmeyin. Sıcak su motor parçalarına zarar verebilir. Donmanın üzerine şok etkisi yaratarak parçalarda kırılmalara ve eğilmelere neden olabilir.

Soğuk havalarda yakıt deponuzu dolu tutun, karlı ve soğuk havalarda yolda kalma riskinizi azaltın.

Akü, soğuk motoru çalıştırmak için ekstra güç harcar. Bu nedenle akü şarjı zayıfsa şarj ettirilmeli ya da yeni bir akü ile değiştirilmelidir. Akü bakımı yaparken kablo başları fırçalanmalı, akü bağlantıları sıkılmalı ve yüzeyi temizlenmelidir. Akünün sıvı seviyesi eksilmişse takviye yapılmalıdır. Sağlıklı bir akü ile aracın çalışma süresi kısalır.

Soğuk havalarda araç çalıştırmak gözünüzü korkutmasın. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmediğiniz takdirde ve önerilerimizi uyguladığınızda aslında o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

Soğuk Havada Dizel Araçları Çalıştırmak

Soğuk havada dizel araç çalıştırma işlemi birtakım zorluklar barındırıyor. Zira dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre farklı işliyor. Bu yüzden soğuk havalarda dizel araç çalıştırma işleminden önce şu adımların izlenmesi gerekiyor:

  • Öncelikle kontak anahtarı kademe kademe çevrilmeli ve ikaz ışıklarının sönmesi beklenmelidir. Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir.
  • İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
  • Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.

Soğuk Havada Benzinli Araçları Çalıştırmak

Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor. Bir başka deyişle kışın benzinli araba, dizel araba gibi sorunlar oluşturmuyor. Lakin kış aylarında motorun ısınması için 1 ila 2 dakika beklemek motor ömrünü uzatan etkenler arasında gösteriliyor.

Soğuk Havada LPG’li Araçları Çalıştırmak

LPG’li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG’li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG’li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.

KIŞA NASIL HAZIRLANMALIYIZ