Naci Görür’den Kayseri’de Deprem Açıklaması

Prof. Dr. Yer Bilimci Naci Görür TV100 programına konuk oldu ve deprem ile ilgili depreme dayanıklı yaşam alanları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Yer Bilimci

Prof. Dr. Yer Bilimci Naci Görür TV100 programına konuk oldu ve deprem ile ilgili depreme dayanıklı yaşam alanları hakkında bilgiler verdi.

Kayseri’de yaşayan bir izleyici programda aşağıdaki soruyu sordu.

Deniz hanım : Her sallantıda, her depremde biz niye bu kadar çok sallanıyoruz. Kayseri’nin zemini ile ilgili jeolojik bulgular nelerdir.

Naci Görür : Kayseri’den geçen Ecemiş fay zonu mevcuttur. Volkanların bulunduğu yerlerden geçmektedir. Zaten volkanların nedeni de bu fay zonudur. Niğde tarafına kadar iner ordan Adana ve Mersin tarafına kadar gitmektedir. Aslında bayağı büyük bir fay zonudur. Bu fay zonu Kuzey Anadolu Fay hattında birleşir. Kuzey Anadolu Fay hattından ayrılmıştır. Anadolu’nun parçalanması sonucu meydana gelmiş. Öyle çok aktif tehlikeli sık sık uzun zamandır büyük depremler üreten bir fay zonu gibi gözükmemektedir.

Ecemiş Fayı Hakkında :

Kuzeyde Kayseri ili Erciyes Dağı ile güneyde Mersin ili arasında uzanan yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki Ecemiş Fay hattı, Orta Anadolu’nun en önemli fay zonlarından yani fay hatlarından biridir. Ecemiş fay hattı, diri fay haritasında Yahyalı ilçesinin güneydoğusundan başlar ve Pozantı’nın kuzeybatısına kadar uzanır.

Ecemiş Fayı’nın son 35 bin yıl içerisinde hareket halinde olduğunu ve dolayısıyla uzmanlar tarafından aktif bir fay olduğunu belirtilmektedir. Ayrıca yine konunun uzmanları tarafından bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan ve yüzey kırığı oluşturabilecek en az üç depremin olduğu öne sürülmektedir. Dolayısıyla da fayın deprem tekrarlanma aralığının yaklaşık 10 bin yılda bir olduğu savunulmaktadır.

Candaş Tolga Işık ve Prof. Dr. Naci Görür ile Sesimi Duyan Var mı? | 24 Şubat 2023 programı izle :