reklam ver kayseri

2024 Asgari Ücret için Rakam Belli Oldu

2024 asgari ücret zammına ilişkin süreç başladı. Beklenen Asgari Ücret Rakamı açıklandı.

2024 asgari ücret zammına

2024 asgari ücret zammına ilişkin süreç başladı.

Asgari ücret ne kadar olacak’ sorusunun yanıtı takip edilirken masaya gelecek rakam için tahmin verildi. Buna göre, yeni asgari ücretin 17 bin TL üzerinde olması bekleniyor. Şu anda net asgari ücret 11 bin 402.32 TL olarak uygulanıyor. Memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17 bin 103.48 TL’ye çıkacak. 6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15 bin 735.20 TL olacak. Hükümetten yapılan açıklamalarda ve bugüne kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının hep enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor. Bu yüzden yüzde 38’lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50’ye çıkartılması beklenen bir sonuç olarak ortada duruyor.

Bu durumda yeni asgari ücretin 17 bin liranın üzerine çıkacağı görülüyor.

emekli banka para

2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı Aralık ayında yapması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İstanbul’da çalışma hayatının temsilcileriyle biraraya geldi.

Bakan Işıkhan, milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücretle ilgli açıklama yaptı.

“Bu bağlamda enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak hedefidir. Dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz olduğunu da sizinle paylaşmak isterim. Gerek sizlerle gerek işçilerimizin temsilcisi konumundaki konfederasyonlarla istişare içinde olacağız. Bu süreçte de karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik etmeye davet edeceğiz.”

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Ekim 2023 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %39,39, aylık %1,94 arttı. Vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı 2024 yılı için yüzde 58,46 oldu.