Nomofobimisin ? Tıkla Öğren

Nomofobi olduğumuzu nasıl anlarız? Nomofobi Nedir ?

Nomofobi olduğumuzu nasıl anlarız?

Nomofobi olduğumuzu nasıl anlarız? Nomofobi Nedir ?

Nomofobi, cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır.

Eğer sabah uyandığınız da ilk işiniz telefona bakmak, yemek yerken, yolculuk yaparken, misafirlikteyken eğer telefonla oynuyorsanız Nomofobi hastalığına yakalanmışınız demektir.

Nomofobi kişilerin cep telefonu aracılığı ile kurdukları iletişimden kopma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Cep telefonu kullanımı ile birlikte beyin de dopamin salınımı artar ve dopomin salınımı artması ile birlikte kişiler, telefona karşı bağımlılık geliştirebilirler.

Cep telefonu kullanıcıları genellikle sosyal medya araçlarını çok kullanmaktadır.

Nomofobi olan kişilerde, akademik ve iş yaşantısında birçok başarısızlıklar gözlenebilmektedir.

Cep telefonunun yokken kendini eksik gibi hissediyorsanız. Cep telefonunun şarjı bittiğinde kendini çaresiz, güvensiz hissediyorsanız. Cep telefonunu bir yerde unutmaktan, arızalanmasından aşırı derecede korkuyorsanız. Cep telefonun yanındayken obsesif bir şekilde sürekli cep telefonunu kontrol ediyorsanız, Cep telefonun yanında olmayınca baş dönmesi, kalp çarpması, nefes almada zorluk, mide krampları, terleme gibi anksiyete belirtileri yaşıyorsanız bu hastalığa aşırı derece yakalanmışınız demektir.

Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz ?

1. Farkına Varın: Cep telefonunuzu ne kadar ve ne için kullandığınızın farkına varın.         

2. Sınırlarınızı Belirleyin: Cep telefonunuzu kullanma süresi ve amaçları için kendinize sınırlar koyun.

3. Dijital Detox Uygulayın: Haftada bir cep telefonunuz olmadan bir gün geçirin.

4. İstikrarı Koruyun: Verdiğiniz kararın arkasında durun ve cep telefonunuza koyduğunuz sınırları şartlar ne olursa olsun aşmayın.

5. Ruh Sağlığı Uzmanlarından Destek Alın: Pek çok bağımlılık ve fobi gibi cep telefonu bağımlılığınız ve onu kaybetme korkunuzu ruh sağlığı uzmanları tarafından alacağınız destekle güvenli bir şekilde aşabilirsiniz.