2024 Mart Google Çekirdek Güncellemesi

Google web site sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir mart 2024 güncellemesi getirdiğini duyurdu. Site sahipleri dikkat !

Google web site sahiplerini

Google, 5 Mart 2024 tarihinde başlattığı Çekirdek Güncellemesi spam ve kalitesi düşük sitelere savaş açmış durumda. Spam siteler ve kalitesi düşük siteler artık aramalarda görünmeyecek.

Bu güncellemenin tamamen oluşması 1 yada 2 ayı bulabileceği belirtildi. Google, “çok düşük kaliteli” içeriği arama sonuçlarından kaldırmak için spam politikalarını güncellemeye başladı. 

google kayseri

Google Çekirdek Güncellemesi Açıklaması :

Web Yaratıcılarının Mart 2024 Çekirdek Güncellemesi ve Yeni Spam Politikaları Hakkında Bilmesi Gerekenler

Bugün, Mart 2024 çekirdek güncellemesini duyurduk. Bu, tıklama çekmek amacıyla oluşturulmuş gibi hissettiren içerikleri daha az göstererek, insanların faydalı bulduğu içeriği daha fazla göstermek amacıyla Arama’nın kalitesini iyileştirmeye yönelik tasarlanmıştır. Ayrıca, Google’ın arama sonuçlarını olumsuz etkileyebilecek uygulamaları daha iyi ele alabilmemiz için yeni spam politikalarımız olduğunu paylaştık. Bu yazıda, hem güncelleme hem de spam politikaları hakkında yaratıcılara daha fazla detay vereceğiz.

Mart 2024 Çekirdek Güncellememiz
Mart 2024 çekirdek güncellemesi, birden fazla temel sistemi içeren değişiklikleri içeren ve alışılagelmiş çekirdek güncellemelerimizden daha karmaşık bir güncellemedir. Ayrıca, içeriğin faydalılığını nasıl belirlediğimiz konusunda bir evrimi de işaret ediyor.
Güvenilir bilgiyi belirlemek için birden fazla sistem kullanmamız gibi, daha faydalı sonuçlar gösterebilmek için çeşitli yenilikçi sinyaller ve yaklaşımlar kullanarak temel sıralama sistemlerimizi geliştirdik. Artık bunu yapmak için kullanılan tek bir sinyal veya sistem yok ve bu değişikliği açıklamak için yeni bir SSS sayfası da ekledik.
Bu karmaşık bir güncelleme olduğu için, tamamlanması bir ay kadar sürebilir. Farklı sistemler tamamen güncellenip birbirlerini pekiştirdikçe, normal bir çekirdek güncellemeye göre sıralamalarda daha fazla dalgalanma olması muhtemeldir. Güncellemenin tamamlandığında Google Arama Durumu Panosu’na gönderi yapacağız.
Yaratıcıların bu güncelleme için özel olarak yapması gereken yeni bir şey yok, insanlar için tatmin edici içerik oluşturuyorlarsa. Sıralamada iyi olmayanlar için, yararlı, güvenilir, insan odaklı içerik oluşturma yardım sayfamızı okumalarını şiddetle tavsiye ederiz.

Yeni Spam Politikalarımız

Spam politikalarımız, Google’ın arama sonuçlarının kalitesini olumsuz etkileyebilecek uygulamaları ele almak için tasarlanmıştır. Bugün, popülerliği artan kötü uygulamalara karşı üç yeni spam politikası duyuruyoruz: süresi dolmuş alan adı kötüye kullanımı, ölçeklendirilmiş içerik kötüye kullanımı ve site itibarı kötüye kullanımı.
İçerik yaratıcılarını tüm spam politikalarımızı gözden geçirmeye ve bu tür uygulamalara katılmadıklarından emin olmaya teşvik ediyoruz. Spam politikalarımızı ihlal eden siteler, sonuçlarda daha düşük sıralanabilir veya hiç görünmeyebilir. Spam manuel işlemiyle etkilenen site sahipleri, kayıtlı Arama Konsolu hesapları aracılığıyla bir bildirim alacak ve işlemi yeniden değerlendirmek için başvuruda bulunabilecekler.

İçerik yaratıcılarını tüm spam politikalarımızı gözden geçirmeye ve bu tür uygulamalarda bulunmadıklarından emin olmaya teşvik ediyoruz. Spam politikalarımızı ihlal eden siteler, sonuçlarda daha düşük sıralanabilir veya hiç sonuçlarda görünmeyebilir. Spam manuel işlemi nedeniyle etkilenen site sahipleri, kayıtlı Arama Konsolu hesapları aracılığıyla bir bildirim alacak ve işlemi yeniden değerlendirme başvurusunda bulunabilecekler.

Süresi Dolmuş Alan Adı Kötüye Kullanımı

Süresi dolmuş alan adı kötüye kullanımı, bir alan adının süresi dolup yeniden satın alınarak öncelikle Arama sıralamalarını manipüle etmek amacıyla, kullanıcılara az ya da hiç değer sağlamayan içerik barındırmak için yeniden amaçlandırıldığı durumu ifade eder. Örneğin, birisi daha önce bir tıp sitesi tarafından kullanılmış bir alan adını satın alıp, bu alanı düşük kaliteli kumarla ilgili içerik barındırmak üzere yeniden amaçlandırabilir ve alan adının önceki sahipliğinden kalan itibarına dayanarak Aramada başarılı olmayı umabilir.
Süresi dolmuş alan adı kötüye kullanımı kazayla yapılan bir şey değildir. Bu, düşük değerli içerikle Aramada iyi sıralanmayı uman kişiler tarafından kullanılan bir pratiktir. Bu tür alan adları genellikle ziyaretçilerin arama motorları dışında bir yolla bulmaları amaçlanmaz. Eski bir alan adını, insanlara öncelik veren yeni, orijinal bir site için kullanmak sorun değildir.

Ölçekli İçerik Kötüye Kullanımı

Ölçekli içerik kötüye kullanımı, birçok sayfanın öncelikli olarak Arama sıralamalarını manipüle etmek ve kullanıcılara yardımcı olmamak amacıyla oluşturulduğu durumdur. Bu kötüye kullanma pratiği, genellikle kullanıcılara az ya da hiç değer sağlamayan büyük miktarda özgün olmayan içeriğin oluşturulmasına odaklanır, içerik nasıl oluşturulursa oluşturulsun.
Bu yeni politika, otomatik olarak üretilen içerik hakkındaki önceki spam politikamız üzerine inşa edilmiş olup, içerik otomasyon, insan çabaları veya insan ve otomatik işlemlerin bir kombinasyonu aracılığıyla üretilmiş olsa bile, gerektiğinde ölçekli içerik kötüye kullanımı üzerine harekete geçebilmemizi sağlar.

Google’ın spam açısından AI içeriğini nasıl gördüğünde bir değişiklik var mı?

Uzun süredir devam eden spam politikamız, Arama sonuçlarındaki sıralamayı manipüle etmek temel amacıysa, generatif AI dahil olmak üzere otomasyon kullanımının spam olduğudur. Güncellenen politika, önceki politikamızın ruhuyla aynıdır ve aynı ilkeye dayanmaktadır. Düşük kaliteli içeriğin tamamen otomasyon yoluyla oluşturulup oluşturulmadığı her zaman açık olmayan daha sofistike ölçekli içerik oluşturma yöntemlerini hesaba katmak için genişletilmiştir.

“Eski politika otomatik olarak üretilen içerik” ile “güncellenmiş ölçekli kötüye kullanım” politikası arasındaki fark nedir?

Yeni politikamız, içeriğin ölçekli bir şekilde üretilmesinin, arama sıralamalarını manipüle etme amacıyla yapıldığında kötüye kullanım olduğu fikrine insanların daha net odaklanmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır ve bu, otomasyon veya insanların dahil olup olmamasına bakılmaksızın geçerlidir.

Site İtibarı Kötüye Kullanımı

Site itibarı kötüye kullanımı, üçüncü taraf sayfalarının az veya hiç birinci taraf denetimi veya katılımı olmadan yayınlandığı, amacın birinci taraf sitenin sıralama sinyallerinden yararlanarak Arama sıralamalarını manipüle etmek olduğu durumlardır. Bu tür üçüncü taraf sayfaları, genellikle ana site amacından bağımsız ya da ana site denetimi veya katılımı olmadan üretilen sponsorlu, reklam, ortaklık veya diğer üçüncü taraf sayfalarını içerir ve kullanıcılara az ya da hiç değer sağlamaz.
Yeni politikamız, tüm üçüncü taraf içeriklerini ihlal olarak kabul etmez, yalnızca yakın denetim olmadan barındırılan ve Arama sıralamalarını manipüle etme amacı taşıyanları ihlal olarak değerlendirir. Örneğin, birçok yayın, Arama sıralamalarını temel olarak manipüle etmek yerine düzenli okuyucuları için reklam içeriği barındırır. “Yerel reklamcılık” veya “advertorial” olarak adlandırılan bu tür içerik, yayını bulan düzenli okuyucuları yayıncının sitesinde doğrudan ya da Google’ın arama sonuçlarından geldiklerinde genellikle karıştırmaz. Google Arama’dan engellenmesi gerekmez.
Spam politikaları sayfamız, site itibarı kötüye kullanımının ne olduğuna ve ne olmadığına dair bazı örnekler sunar. Bu tür içerikler, spam politikalarımızı ihlal etmemek için Google Arama’dan engellenmelidir. Site sahiplerine bu değişikliğe hazırlanmaları için zaman tanımak adına, bu yeni politika 5 Mayıs 2024’ten itibaren yürürlüğe girecektir.

Bir sitenin hangi sıralama sinyalleri var?

Temel sıralama sistemlerimiz, bireysel sayfaları nasıl sıralayacağımızı anlamak için çeşitli sinyal ve sistemleri kullanarak öncelikli olarak sayfa düzeyinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca bazı site genelinde sinyaller de dikkate alınmaktadır. Lütfen unutmayın: bazı üçüncü taraf hizmetler, siteler için “itibar” veya “otorite” puanları sağlar. Bunlar Google’ın kendi sinyallerine karşılık gelmez ve Google’dan gelmez.

Sitemin üçüncü bir taraf ile birlikte ürettiğimiz bir kupon alanı var. Bu spam olarak mı kabul edilir?

Birçok yayın, okuyucuları için kuponlar barındırır. Yayın, kupon alanının üretiminde aktif olarak yer alıyorsa, bu içeriğin Google Arama’dan engellenmesine gerek yoktur. Okuyucuların, yayının kuponları nasıl kaynaklandığını ve kuponların okuyuculara değer sağlamasını nasıl sağladığını açıkça anlaması gerekir. Yeni politikalarımızla ve spamla mücadele sistemlerimizdeki sürekli iyileştirmelerle amacımız, kullanıcılara harika, yardımcı içerikler sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda yardımcı içerik üretenlerin, spam yapanlardan önce Aramada başarılı olmalarını sağlamaktır.
Güncellemeler tamamlandığında Arama Durum Panosunu güncelleyeceğiz. Ayrıca, güncelleme sona erdikten sonra insanların herhangi bir özel geri bildirimi olup olmadığını bir form ilanı açacağız.

Bu sürecin duyurulduğu platforma status.search.google.com/update bağlantısından ulaşabilirsiniz ve güncellemeleri takip edebilirsiniz.

Bu güncellemeden sonra

  • Arama sonuçlarında düşük kaliteli ve orjinal olmayan içeriklerin azaltılması, yüksek kaliteli içeriklerin ön plana çıkarılması.
  • Düşük kaliteli, orijinal olmayan içerikte %40 azalma.
  • İçerik kalitesini ve kullanıcı deneyimini daha doğru bir şekilde ayırt etmek için iyileştirilmiş sıralama algoritmalarının uygulanması.
  • Sıralama sistemlerinde algoritma iyileştirmeleri.
  • Güvenilir sitelerin itibarını kötüye kullanılmasına karşı daha katı önlemler.
  • Süresi dolmuş alan adının kötüye kullanımını hedefleyen önlemler.
  • Otomatik ve insan tarafından oluşturulan düşük kaliteli içeriklere karşı önlemler.