2022 Muhasebe Ücretleri

Muhasebeci şirket finansal bilgilerini analiz etmek, hizmet verdiği kurumun vergi vb. yasal yükümlülüklerini takip etmek ile yükümlüdür.

Muhasebeci şirket finansal bilgilerini

Muhasebeci şirket finansal bilgilerini analiz etmek, hizmet verdiği kurumun vergi vb. yasal yükümlülüklerini takip etmek ile yükümlüdür.

Muhasebe ücretleri aylıktır ve şirketin şube sayısına, şirketin türüne ve şirkette çalışan işçi sayısına göre bu ücret değişmektedir. İller gruplara ayrılmış ve her ilin ayrı muhasebe ücretleri bulunmaktadır.

Kimlerin ticari defter tutmak zorunda olduğu VUK’ un 172. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre aşağıdaki dallardan birinde faaliyet gösterenler bir mali müşavir ile anlaşarak defter tutmak zorundalar:

  1. Ticaret ve sanat erbabı: Esnaf, sanatkarlar, her türlü ticaret işi yapanlar.(Örnek; berber, marangoz, online veya direk satış yapanlar)
  2. Ticaret şirketleri: Gerçek ya da tüzel kişilerin oluşturmuş olduğu ortaklıklar.(Örnek: Komandit, kollektif şirketler, limited, anonim şirketler, vs)
  3. İktisadi kamu müesseseleri: Kamuya ait olan ticari, sınai ve zirai işletmeler. (örnek; makine kimya endüstrisi, Ceylanpınar tarım işletmesi)
  4. Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler: Dernek ve vakıflara ait veya bağlı olan işletmeler.(Örnek:Vakıf üniversiteleri)
  5. Serbest meslek sahipleri: Ticari mahiyette olmayan işleri, bir işverene bağlı olmadan, kendi nam ve hesabına yapan, ilmi, mesleki bilgisi ile para kazanan kişilerdir.
  6. Çiftçiler: Tarım ve hayvancılıkta faaliyette bulunanlar.

2022 mali müşavirlik ücret tarifesi yayınlandı.

İl grupları aşağıdaki gibidir:

1.Grup İller: Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ.

2.Grup İller: Aydın, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Hatay, Kahramanmaraş, Kırklareli, Kütahya, Malatya,
Manisa, Trabzon, Zonguldak, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Yalova, Düzce, Osmaniye, Çorum, Şanlıurfa.

3.Grup İller: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Artvin, Batman, Bilecik, Burdur, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Nevşehir, Van, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman.

4.Grup İller: Ardahan, Iğdır, Bingöl, Bitlis, Gümüşhane, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Bayburt, Şırnak.