İşbaşı Eğitim Programlarında Karşılanabilecek Giderler Ne Kadardır ?
İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara programa fiilen katıldıkları gün üzerinden, iş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL, lise ve altı örgün eğitime devam eden öğrencilere 490,45 TL, diğer öğrencilere ise 653,93 TL cep harçlığı ödenmektedir.
Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 719,32 TL cep harçlığı ödenmektedir.
Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ise SGK tarafından karşılanmaktadır.
İşbaşı eğitim programı; nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktadır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkânına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.
İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları
- En az beş sigortalı çalışana sahip olmak,
- İŞKUR’a kayıtlı olmak,
- Katılımcıların en az %60’ını 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek.
Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.
İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerinden ve İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.