Arabanın Yağ Yaktığını Nasıl Anlarız ?

Pistonların kayganlaşarak sürtünmesini önlemeye yarayan motor yağı, alt kısımda bulunur. Pistonların üst kısmında ise yakıt ve hava karışımı vardır. Yağın üst kısımdaki bu karışıma dahil olması da motorun yağ yakması olarak tanımlanır.

Motor Yağ Yakması Nedir?

“Motor neden yağ yakar?” sorusu kadar yağ yakmanın nasıl olduğu da önemlidir. Pistonların kayganlaşarak sürtünmesini önlemeye yarayan motor yağı, alt kısımda bulunur. Pistonların üst kısmında ise yakıt ve hava karışımı vardır. Yağın üst kısımdaki bu karışıma dahil olması da motorun yağ yakması olarak tanımlanır. Peki, bu neden olur?

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir?

Yağ yakmanın, yağın kendisiyle genellikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Daha çok, parçaların aşınması ve yağın bu yolla başka bir bölüme sızması asıl sebeptir. Bu nedenle yağ yakmayı önleyen katkı maddeleri kullanmak, çok etkili bir yöntem değildir.

Bunun yerine motor yağını belirli aralıklarla kontrol etmek ve arabayı yüksek devirlerde çok kullanmamak önerilir. Motor yağı kontrol süresi her araca ve modele göre değiştiği için kullanılan aracın kılavuzu detaylı okunmalı ve bu süreye özen gösterilmeli.
Ayrıca iki kontrol arası dönemde 1 lt yağ tüketilmişse bir sonraki kontrolde de bu miktara yakın bir tüketim olup olmadığı kontrol edilmeli.

Bu kontroller yapılmazsa ve motor yağ yakarsa ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Pistonların ve diğer parçaların aşınması nedeniyle oluşacak maddi kayıp, motorun yağ yakmasının zararları sıralamasında başı çeker.



Exit mobile version