Arabalardan Gelen Kokular ve Nedenleri

en sık karşılaşılanlarından biri olan ve oldukça çok sayıda kullanıcıyı rahatsız eden nokta ise kokudur.

en sık karşılaşılanlarından biri

Otomobiller ile insanların çok fazla benzer özelliği bulunuyor. Kendinize bakmadığınız zaman karşınıza çıkabilecek sorunların benzerleri ile otomobillerinizde de karşılaşabilirsiniz. Bunlardan en sık karşılaşılanlarından biri olan ve oldukça çok sayıda kullanıcıyı rahatsız eden nokta ise kokudur.

arabadan-gelen-kokular-1

Otomobilinizden gelen kokular nedeniyle yolculuğunuzun ızdırap haline gelmesini istemiyorsanız; yazımıza göz atabilirsiniz.

Genel olarak otomobillerden gelen kokuları ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki ve belki de çok daha masraflısı motor ve diğer mekanik aksamlardan kaynaklanan kokulardır. İkincisi ise döşemeler ve klima gibi kabin içerisinde gerçekleşen olaylarla oluşan kullanıcı kaynaklı kokulardır. Önceliği masraflardan daha hızlı uzaklaşmanız için motor ve mekanik aksama verelim.

Motor ve Mekanik Aksamdan Gelen Kokular

Motor ve mekanik aksamdan yükselen kokuların çok fazla nedeni olabiliyor. Tabiri caizse aracını çok hor kullananların ya da teknik servis bakımını aksatanların daha sık koku ile karşılaştığını söyleyebiliriz.

1. Debriyaj Balatasından Gelen Koku

İşe biraz balata anlatarak başlayalım. Balata denildiğinde ilk olarak akla frenler gelse bile balata kokusunun kaynağı debriyajdır. Debriyaj balatası, şanzımanda bulunuyor ve güç aktarımını sağlıyor. Debriyaj pedalına bastığınız zaman vites kutusu ile motor bağlantısını keser ve vites geçirmenizi sağlar. Özellikle viraj ya da rampa gibi noktalara geldiğiniz zaman, debriyaj balatasını yakabilirsiniz. Genellikle kavrama noktasında çok uzun süre kalmak ya da sürekli debriyaj pedalına basarsanız kötü koku ve incelen balatalar ile karşılaşabilirsiniz. Arabanızın debriyaj pedalı bulunmuyorsa yani otomatik vites ise park halindeyken çalışır duruma getirir ve el frenini çekmezseniz yine balata kokusu ile karşılaşabilirsiniz. Bu koku ile karşılaştığınız zaman ilk olarak yapmanız gereken şey ise yetkili teknik servisi ziyaret etmektir.

2. Yanık Lastik Kokusu

Arabanızın yayabileceği belki de en kötü kokudur. Camları kapadığınız zaman sizi çok fazla etkilemese bile çevredekileri oldukça etkileyecektir. Tekerler genellikle çok fazla ısınırsa yanmaktadır. Modern fren teknolojileri patinajı önlemeye yardımcı olur ancak yine de tam anlamıyla yok ettiklerinden bahsetmek mümkün değildir. Mıcırlı ya da yeterince düz olmayan asfalt ve mevsime uygun olamayan lastikler ise bu sorunun temel kaynağıdır. Lastiklere dikkatlice bakıldığı zaman girinti ve çıkıntılar fark edilecektir. Girinti ve çıkıntılar sadece görünüm için değil aynı zamanda yol tutuşu için gereklidir. Kış ve yaz gibi sınıflara ayrılan lastiklerin girinti ve çıkıntıları birbirinden farklıdır ve özel kimyasallar ile üretildikleri için ısınması ya da soğuması farklıdır. Kış lastikleri ile yaz aylarında kullanırsanız çok çabuk bir şekilde yanar ve erirler. Tabii yalnızca hatalı lastik seçimi bu iç açıcı olmayan duruma sebep olmuyor. İkinci hata ise arabadan daha hızlı ya da yavaş hareket etmesini beklemektir. Araç hızlanmaya çalışırken ani bir şekilde yavaşlamak ya da durmaya çalışırken ani bir hızlanmaya neden olmak lastiğinizin yanmasına neden olur.

3. Yakıt Kaçağı Kokusu

Evet, işte can alıcı noktaya geldik. Belki de en çok karşılaşılan ama araç bozulana kadar ilgilenilmeyen sorunlardan olan yakıt kaçağı gerçekten büyük bir soruna işaret ediyor. Yakıt çok uzun bir yol katettiğinden birçok farklı noktadan kaçak gerçekleşebilir. En çok karşılaşılan arızalar ise yakıt hortumunun yırtılması ile pompa ya da enjektör arızalarıdır.

Yakıt aktarımı konusunda yardımcı olan hortumun yırtılması zordur ama böyle bir durum ile karşılaşma ihtimaliniz özellikle çukurlu yolların bol olduğu bir şehirde yaşıyorsanız oldukça yüksek olabilir. Hortum delindiyse geçmiş olsun demeli ve en yakın teknik servise gitmelisiniz. Enjektör ya da pompa, fabrika hatası yoksa kolay bozulmayan parçalardır ama periyodik bakımlar yapılmadığı takdirde özellikle de dizel otomobillerde karşılaşabileceğiniz bir sorundur. Rutin bakımlarda filtre değişikliği yapılmazsa aracınızın enjektörüne elveda diyebilirsiniz. Yakıt kaçağının bunlar dışında çok çeşitli nedenleri olabilir. Aracınızı park ettikten sonra gelen bir koku hissediyorsanız ilk işiniz yetkili teknik servise gitmek olmalıdır.

Kullanıcı Kaynaklı Kokular

Otomobiller içerisinde evden daha fazla vakit geçirdiğimiz dönemler oluyor. Böyle günlerde otomobilin içerisinde yemek yiyebiliyor ya da kahve içebiliyoruz. Bunun elbette birçok kötü etkisi bulunuyor. Sorunlarla başa çıkmanın en önemli yolu ise bu davranışlardan kaçınmaktır. Kabin içerisindeki kokuların ilk nedeni ise tartışmasız klimadır.

1. Sigara İçmek

Sigara sağlığa zararlıdır. Paket üzerinde zaten yazıyor. Bunun dışında otomobilinizin içinde sigara içmenin oldukça zararlı olduğunu belirtelim. Otomobil içerisinde sigara içildiği zaman dumanın bir kısmı klima içerisindeki hortumlara yerleşiyor ve bir daha asla çıkmıyor. “Bir kereden bir şey olmaz” gibi bir mantık yürütmemelisiniz. Siz ya da bir başkası aracınızın içerisinde sigara içerse iş işten geçmiş olacaktır.

2. Filtre Değişimini Aksatmak

Polen filtresi gibi birçok farklı filtre ile otomobile hava girişi sağlanıyor ve filtrelerin ömürleri genellikle bir periyodik bakım ömrü kadar oluyor. Yani dizel otomobiller için 10 bin; benzinli otomobiller için ise 15 bin kilometre dayanacak filtreler üretiliyor. Filtreler değiştirilmediği takdirde aracınızın kötü bir koku ile dolması kaçınılmaz oluyor.

3. Döşemelerden Koku Gelmesi

Döşemeler, paspas ve koltuklar çok fazla kir ya da leke tutabiliyor. Otomobilin içerisinde yemek yerken ya da kahve gibi içecekler tüketirken kirletebiliyor ve bazen de ihmal edip temizliği aksatıyoruz. Kumaş gibi materyaller kullanılan döşemeler ya da koltukların en büyük sorunu ise dışını temizleseniz dahi iç kısımlara kadar nüfuz eden kirin küf tutmasıdır. Bir süre sonra kötü bir kokuya neden olan küfü engellemenin birkaç yolu var. İlki tabii ki araçta çok fazla yiyecek ve içecek tüketmemeye çalışmaktır. Diğeri ise vinil denen kaplamadır. Kabin içerisinde bulunan neredeyse her noktaya uygulanan kaplama ile kir, hiçbir şekilde iç kısımlara ilerlemez ve küf kaynaklı kokunun önüne geçmiş olursunuz.